Vi scroller, laster ned og konsumerer digitalt innhold mer enn noen gang tidligere, og antallet enheter koblet til nettet har eksplodert de siste årene. Dette har gjort at våre digitale fotavtrykk for lengst har blitt like viktige som våre fysiske. Uansett om du bruker enhetene dine til å besøke sosiale medier, lese nyheter eller kommunisere med venner, er det viktig å tenke på personvern.

Hackere blir stadig mer sofistikerte i sine strategier, og derfor er det viktig at du vet hvordan du skal beskytte deg på nett. Derfor har vi sett nærmere på hvilke trusler du bør kjenne til, samt hvordan du kan beskytte deg mot dem på best mulig måte.

Trusler mot ditt personvern online

Kriminelle blir stadig mer kreative i måtene de tilegner seg sensitive opplysninger på, noe som gjør det viktig å vite hva man skal se etter. Dette er de tre vanligste truslene du bør være obs på når du surfer på nett:

  1. Adware – Dette er annonser som målrettet retter seg mot ulike brukere. Selv om ikke alle adware-plattformer er skadelige eller svindel, så er det programmer som opererer i en gråsone. Det kan være vanskelig å skille mellom hva som er ondsinnet reklame og hva som bare er et budskap av dårlig kvalitet. Uansett er det programmer og informasjon som i mange tilfeller lastes ned på enheter uten samtykke fra brukeren.
  2. Malvertising – En annen variant av dette er malvertising. Dette er en ondsinnet reklame der skadelig programvare skjuler seg bak det som kan fremstå som legitime annonser. Hensikten er å få noen til å laste ned programvaren og på den måten samle inn sensitive opplysninger fra målet sitt. Disse søker gjerne etter sensitiv informasjon som kortopplysninger, passord og lignende.
  3. Autofill – Alle nettlesere har en autofyll-funksjon, og mange har ikke tenkt på hvor skadelig denne kan være. Det har blitt rapportert mange tilfeller der fiktive påloggingsbokser har klart å lure nettleseren til å oppgi passord til svindlere. Disse kan være vanskelige å oppdage, så pass på hvor du logger inn. Et godt alternativ kan være å bruke en passordbehandler som ikke er integrert i nettleseren din.

Hvordan du kan beskytte deg bedre på nett

Om man skulle liste opp alle truslene som finnes på nett, kan det fort bli avskrekkende, noe som er det motsatte av hensikten. For selv om det finnes mange trusler der ute, kan du ta noen grep som reduserer risikoen for at noe skal skje. Derfor har vi samlet noen tips som kan hjelpe deg å ivareta sikkerheten din på nett.

Bruk sterke passord

Alle nettsider krever et passord når du skal logge inn, men mange velger å bruke det samme passordet flere steder. Pass på at du bruker unike passord på alle kontoer og nettsider. På den måten er sannsynligheten for at andre kontoer blir eksponert mye mindre om noe skulle skje. Om du ikke orker å holde styr på alle passordene selv, kan en passordbehandler være et godt alternativ.

Bruk en VPN

Når du surfer på nett, er din IP-adresse noe mange svindlere vil ha tilgang til. Derfor er det lurt å aktivere en VPN før du kobler deg til en nettside. På denne måten kan du skjule din egen IP-adresse og redusere sannsynligheten for at hackere kan få tak i informasjonen din. Dette er et sikkerhetsgrep som sjeldent koster mer enn én kopp kaffe i måneden, men kan spare deg for store påkjenninger.

Aktiver 2FA

Du bør alltid aktivere 2FA på de sidene som tillater dette. Da må du ha to bekreftelser for å logge inn på kontoen din. For sikkerheten din betyr det at hackere ikke kommer seg inn selv om de får tak i passordet ditt. Dette kan være det som hindrer at uvedkommende kommer seg inn dersom passordet ditt havner på avveie.

Bruk en adblocker

Videre kan en adblocker være et godt verktøy. Da vil du automatisk blokkere ulike programmer som forsøker å spore aktiviteten din. Det finnes mange varianter av disse på nett, og flere av dem er gratis å benytte seg av. Kombinert med en VPN kan du få sterk sikkerhet på nett. Mange moderne VPN-løsninger har en innebygd blokkering som forhindrer at du etterlater deg informasjon på nett.

Oppsummering

Det er liten tvil om at det kan være skummelt å bevege seg på nett, men med riktige sikkerhetstiltak er det utrolig hva du kan beskytte deg mot. Derfor har vi sett på noen vanlige trusler, samt hvordan du kan beskytte deg best mulig når du surfer på nett.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *