I Oslo utgjør depositum ofte så mye som tre måneders husleie, noe som kan være et betydelig beløp (i gjennomsnitt 30 000-60 000 kroner). Undersøkelser fra Forbrukerrådet viser at leietakere i Oslo i gjennomsnitt taper rundt 35-45 % av depositumet på grunn av mangelfull rengjøring. Dette gjelder spesielt med tanke på Norges strenge krav til renhold. Målet med denne artikkelen er å sette søkelyset på de vanligste rengjøringspunktene i norske boliger, og å hjelpe deg med å få tilbake depositumet ditt.
Rengjøringsfeller på kjøkkenet
Kjøkkenet er et av de mest problematiske områdene, spesielt i Oslo, der utleieboliger ofte har moderne kjøkken av høy kvalitet. Stekeovner og mikrobølgeovner er ofte dekket av et lag med fett på innsiden, som over tid blir varmt og vanskelig å fjerne. I Norge er utleiere spesielt strenge når det gjelder renhold av stekeovnen, med fokus på glasset og de innvendige ristene, og her kan gjenstridig smuss koste opp til 800 kroner.
Innsiden av kjøleskapet er et annet kritisk område. Selv om utsiden vanligvis rengjøres, blir de indre overflatene, hyllene og spesielt gummipakningene, der matrester samler seg, ofte ikke rengjort. Innsiden av kjøkkenskap og skuffer bør også rengjøres, og alle smuler og flekker bør fjernes.
Fettfiltrene på kjøkkenhetter er et av de områdene som oftest blir oversett, spesielt i Norge, der ventilasjonsanlegg får mye oppmerksomhet på grunn av strenge krav til brannsikkerhet. Urensede filtre reduserer ikke bare luftkvaliteten, men utgjør også en brannrisiko, og derfor tar utleiere dette svært alvorlig og kan trekke opptil 600 kroner fra depositumet.
Problemområder på badet
På badet er den største utfordringen kalkavleiringer, noe som er spesielt akutt i Oslo, der vannet er hardt. Det samler seg på dusjvegger, kraner og baderomsflater. Disse hvite restene signaliserer til utleier at badet ikke har vært godt vedlikeholdt. Det finnes spesielle kalkfjernere å få kjøpt i norske butikker, da vanlige rengjøringsmidler kanskje ikke er effektive nok.
Fuger og hjørner på fliser er en ideell grobunn for mugg, noe som er et særlig vanlig problem i det fuktige klimaet i Norge. Mugg er ikke bare uestetisk, det er også helsefarlig. For å fjerne mugg må man bruke spesialprodukter (muggsoppfjerner er populære i Norge), og noen ganger må man til og med etterbehandle skjøtene, noe som kan koste opptil 1 000 kroner.
Spyling av rør og avløp blir ofte oversett, men tette rør er et vanlig problem som kan føre til ubehagelig lukt og dårlig drenering. Utleiere sjekker om vannet renner raskt, så det kan lønne seg å investere i en rørrenser.
Baderomsspeil og overflater bør ikke bare være fri for flekker, men også for kalkflekker, som er spesielt synlige i motlys.
Elementer i fellesrom
I romarealene er utleiere spesielt oppmerksomme på støv i vanskelig tilgjengelige områder. Dette er viktig med tanke på at leiligheter i Oslo ofte har et moderne ventilasjonsanlegg, og støv kan skade filtrene. Støv som samler seg bak radiatorer, på lysarmaturer og på terrasser er et tydelig tegn på at rengjøringen har vært overfladisk. Disse områdene krever spesialredskaper, for eksempel støvkoster med avlangt skaft, som kan kjøpes i en Clas Ohlson- eller Jernia-butikk.
Rengjøring av gulvet under møbler er en annen oppgave som ofte blir oversett. Det er sannsynlig at utleiere flytter på møbler og sjekker gulvet under, så ikke overse disse områdene. Veggflekker og hull etter spiker eller knagger bør også ryddes opp. Små hull kan tettes med kitt, og flekker kan fjernes med spesialprodukter eller males på nytt om nødvendig.
Ofte oversette detaljer
Dørhåndtak, lysbrytere og stikkontakter er steder vi berører hver dag, men sjelden rengjør. De samler opp fingerfett, støv og bakterier, så det er viktig å være oppmerksom på disse delene når du gjør rent.
En balkong eller terrasse blir ofte et oppbevaringsområde for eiendeler, så når du flytter ut, er det viktig å fjerne alle gjenstander og rengjøre overflater, inkludert balkongrekkverk og glass.
Kjelleren eller boden er et ofte glemt rom som også hører til leiligheten, og som må rengjøres og ryddes.
For å unngå trekk i depositumet i Oslo er det lurt å lage en detaljert rengjøringsplan og sette av nok tid til dette. I henhold til norsk lov skal sluttrengjøringen oppfylle den såkalte flyttevask-standarden. Det anbefales å ta bilder av den rengjorte leiligheten og gjennomføre en sluttbefaring med utleier før utflytting – dette er vanlig praksis.
Det er viktig å merke seg at det i mange tilfeller kan være en mer kostnadseffektiv løsning å leie inn profesjonelle renholdere i Oslo. Profesjonelle renholdere kjenner ikke bare alle problemområdene i henhold til norsk standard, men har også spesialverktøy og -utstyr. I tillegg kan en profesjonell rengjøringsregning fremlegges som et offisielt dokument for å sikre at rengjøringen oppfyller den nødvendige standarden. Dette vil ikke bare spare deg for tid og energi, som allerede er knappe når du flytter ut, men også beskytte økonomien din.